czwartek, 14 maja 2015

Kaszkowiec

Pora na coś słodkiego!! Omnomnomnomnom…

Ten przepis wypróbowałam dzięki Darii L. i jest meeeega pyszny, a przy tym banalnie prosty w przygotowaniu. No i nic tu tak naprawdę nie pieczemy ;)

Składniki (na jedną blachę ciasta):

- 1 l mleka,
- 1 kostka margaryny,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 4 łyżki kakao (z wiatraczkiem),
- 36 herbatników (mogą być pełnoziarniste),
- 1 opakowanie polewy czekoladowej.

Przygotowanie:

1. Gotuję mleko z kostką margaryny, cukrem i cukrem wanilinowym.





2. Do wrzącego mleka wsypuję powolutku kaszę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, które co prawda smaku nie zmieniają, ale niezbyt apetycznie wyglądają ;) Całość gotuję do otrzymania gęstej, budyniowatej konsystencji. Następnie kakao rozprowadzam w odrobinie zimnej wody i dodaję do kaszy. Mieszam i gotuję jeszcze przez chwilę, by kakao się dobrze rozprowadziło i połączyło z powstałą masą.



3. Na standardową prostokątną blachę wykładam połowę herbatników i zalewam kakaową masą. Na górę wykładam kolejną warstwę herbatników i odstawiam do wystygnięcia.





4. Polewę podgrzewam i smaruję nią górną warstwę herbatników za pomocą pędzelka. Ciasto odstawiam co najmniej na 1 godzinę do lodówki.



I voila - mniam ;)

Smacznego!!
XOXO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz