poniedziałek, 23 listopada 2015

Zupa-krem z dyni

Dynia króluje  już od dobrych paru lat na polskich stołach, więc postanowiłam, że też spróbuję, i sama przekonam się, w czym tkwi sedno tego zachwytu :)

Przedstawiam przepis na bajecznie kremową i sycącą zupę dyniową!!

Składniki (dla 4 osób):
- 1l bulionu warzywnego (może być z kostki),
- 2 małe dynie typu hokkaido,
- ok. 100 g masła,
- ok. 50 g sera typu parmezan,
- 2-3 łyżki stołowe śmietany 18%,
- parę listków bazylii,
- sól i pieprz do smaku.

Fot. Dawid Bukowski
Przygotowanie:
1. Dynię kroję na połowę i wydrążam pestki. Następnie usuwam skórkę i kroję w kotkę. Duszę na roztopionym w garnku maśle aż do zmiękczenia.

Fot. Dawid Bukowski


Fot. Dawid Bukowski
2. W międzyczasie przygotowuję wywar na kostce warzywnej i przekładam do niego wcześniej przyrządzoną dynię. Dodaję parmezan - mój już jest potarty, więc szybciutko się rozpuszcza. Doprawiam solą i pieprzem, a następnie gotuję przez ok. 10-15 min.

Fot. Dawid Bukowski

Fot. Dawid Bukowski
3. Całość miksuję i dodaję śmietanę oraz parę listków świeżej bazylii.

Fot. Dawid Bukowski
Opcjonalnie można przygotować grzanki. Pokroiłam pieczywo razowe w kostkę i podsmażyłam na oliwie z oliwek aż do zrumienienia.

Dla wyjątkowych gości polecam podawać zupę w wydrążonej dyni :)

Fot. Dawid Bukowski


A tak zupka smakuje łasuchom ;)

Fot. Dawid Bukowski
Smacznego!!
XOXO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz