czwartek, 1 stycznia 2015

Mini pizza bez drożdży

Szczęśliwego Nowego Roku, wszystkim!! Witam Was z wielkim entuzjazmem i mam nadzieję, że Wam również go nie brakuje po udanym Sylwestrze ;)

Dzisiaj przepis, który gościł na moim sylwestrowym stole, a więc mini pizza bez dodatku drożdży - szybkie, łatwe i bardzo smaczne danie. Bardzo dziękuję za przepis Pani Beacie, a mojemu chłopakowi za pomysł z innym, uproszczonym sposobem na "kieszonki" :)



Składniki ( na jedną pizzę średniej wielkości):

a) ciasto
- 0,5 kg mąki,
- 200 ml wody,
- 90 ml oleju,
- 1,5 łyżeczki soli.

b) farsz
- 100 g salami,
- 100 g szynki gotowanej,
- 1 cebula,
- 1  duża papryka,
- ketchup ostry (ok. pół dużego opakowania),
- przyprawa do pizzy.

Przygotowanie:

1. Rozpoczynam od wyrobienia ciasta. Mieszam ze sobą składniki na ciasto i ugniatam do momentu, gdy nabierze gładkiej, plastycznej konsystencji.


2. Następnie ciasto dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wycinam dwa duże koła.



3. Przechodzę do przygotowania farszu. Wszystkie składniki kroję w kostkę, dodaję ketchup oraz doprawiam przyprawą do pizzy. Całość mieszam.


4. Jedno z przygotowanych wcześniej kół wykładam na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Na środek wykładam odrobinę farszu.


5. Całość przykrywam drugim kołem i dociskam środek szklanką o większym obwodzie.



6. Następnie dociskam warstwy ciasta widelcem, kierując się dookoła szklanki.


7. Dociskam również brzegi ciasta i wywijam je odrobinę do góry, żeby nic się nie rozpadło, gdy będę wkładać farsz.



8. Dalej można trochę pokombinować - zrobić kieszonki na kształt łezki lub takie otwarte. W jednym i drugim przypadku wycinamy kawałki na kształt promieni.



10. Jeżeli chcecie zrobić "łezki", to wystarczy docisnąć warstwy ciasta z jednej strony, przekręcić je do pozycji pionowej i do środka nałożyć farsz.



11. Natomiast jeśli wolicie drugi sposób, dociskacie brzegi ciasta z dwóch stron i nakrajacie środek, do którego wkłada się farsz.


12. Całość smaruję żółtkiem, aby ciasto się ładnie zrumieniło.



13. Całość zapiekam w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.


I gotowe :)

Smacznego!!
XOXO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz