czwartek, 12 marca 2015

Mac&cheese

Bywają takie dni, gdy trzeba coś zrobić "na szybko" i nie ma czasu wyskoczyć po zakupy. Szukam wtedy najprostszych rozwiązań. Zaglądam do lodówki, a tam w oczy rzuca mi się wielki kawałek goudy. W szufladzie, gdzie trzymam takie półprodukty jak makaron, ryż czy kasza, leży nie napoczęta jeszcze paczka świderków. Hmmm… A może by tak amerykański makaron z serem??Bomba kaloryczna, ale zawsze chciałam tego spróbować. Challenge accepted :D

Tak więc, jeżeli już Was zachęciłam, to będziecie potrzebować (dla 2-3 osób):

- pół paczki makaronu typu świderki,
- ok. pół kostki masła,
- 1/4 szklanki mąki pszennej,
- ok. 1 szklanki mleka,
- spora garść dowolnego utartego sera żółtego,
- przyprawy (w oryginale mamy sól, pieprz czarny oraz gałkę muszkatołową; ja jednak dodałam oprócz soli i pieprzu ostrą paprykę, czosnek, bazylię i oregano),
- ew. oliwa z oliwek do gotowania makaronu.

Przygotowanie:

1. Zaczynam od ugotowania makaronu al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek, by się nie kleił.



 2. Następnie przygotowuję sos beszamelowy: w garnku roztapiam masło. Następnie ciągle mieszając, stopniowo dodaję mąkę, tak by nie zrobiły się grudki. Tak powstałą mieszankę gotuję ok. 1 minutę, kolejno wlewając mleko (ciągle mieszając). Całość gotuję jeszcze na małym ogniu aż do zgęstnienia. Sos powinien mieć konsystencję gęstego budyniu. Na koniec do powstałego sosu wrzucam utarty ser i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.





 3. Makaron przekładam do sporej miski, zalewam sosem serowym i doprawiam.


I voila :) Powiem krótko: #omnomnom ;P

Powodzenia i smacznego!!
XOXO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz