czwartek, 20 lutego 2014

Red Pepper Staffed /w Couscous/Czerwona papryka nadziewana kaszką kuskus

Miałam ochotę wypróbować coś nowego. W zasadzie szukałam kaszy jaglanej, ale gdy takowej nie znalazłam, skusiłam się na kuskus, którego jeszcze nigdy nie miałam w swojej kuchni, a tym bardziej w moich potrawach. Zaskoczyło mnie to, że jest ona tak banalnie łatwa do przygotowania. Jeżeli macie mało czasu, to polecam przygotowanie takiej o to nadziewanej papryki :)


Składniki dla czterech osób:

- 150 g kaszki kuskus,
- 4 dowolne papryki,
- 1 cebula dymka średniej wielkości,
- 1 marchewka,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła,
- szczypta mąki,
- przyprawy (sól, curry, czosnek, bazylia).

Przygotowanie:

1. Odmierz kaszę i wsyp do niewielkiej miski. Zalej wrzątkiem tak, aby woda nie wykraczała poza granicę kaszy nie więcej niż 0,5 cm. Dodaj sól do smaku. Odstaw na 5 minut. Kasza powinna wchłonąć nadmiar wody.


2. Cebulę i marchewkę oczyść i pokrój w kostkę. Podsmaż na oliwie z dodatkiem czosnku.



3. Cebulę i marchewkę zalej szklanką wody. Następnie dodaj sól i curry. Zamieszaj i zagotuj, a potem odstaw.


4. Całość wymieszaj z kaszą. Dodaj przyprawy, jeżeli farsz jest zbyt mdły. Możesz też dodać szczypiorek.


5. Papryki opłucz, odkrój górę, wydrąż i wypełnij farszem.



 U mnie na zdjęciu są tylko trzy, ale farszu starczy spokojnie jeszcze na jedną :)

6. Nafaszerowane papryki wyłóż do naczynia żaroodpornego. Przygotuj 0,5 l wywaru z kostki rosołowej. Przelej papryki wywarem, a resztę odstaw. Tak przygotowane papryki zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.


7. Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. Następnie dodaj mąką i stwórz zasmażkę. Potem dodaj resztę wywaru i bazylię do smaku. Zagotuj. Tak przygotowanym sosem polej papryki przed podaniem.



I voila :) Ostrzegam, danie jest bardzo syte, więc nie porywajcie się na większą ilość niż jedna, bo pękniecie ;)



Smacznego i powodzenia :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz