poniedziałek, 22 lipca 2013

Using Thermomix 2

Mam dla was kolejną propozycję obiadową :) Przepis bardzo zdrowy i pożywny - karkówka w sosie :)

Po raz kolejny przypominam, że do przyrządzenia tej potrawy możecie wykorzystać sprzęty, którymi dysponujecie w kuchni.

Do przygotowania dania będziecie potrzebować:

- 400-600 g karkówki bez kości (w zależności od ilości osób),
- przyprawy do mięsa ( ja użyłam soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, chilli oraz tymianku),
- oliwa z oliwek,
- 1-2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- kostkę bulionu grzybowego ( ja mam z leśnych borowików) lub parę suszonych grzybów leśnych,
- 2-3 śliwki suszone,
- szczypiorek,
- główkę kalafiora,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki bułki tartej.

No to do dzieła :)

Mięso kroimy w cienkie plastry, lekko rozbijamy, smarujemy oliwą, obsypujemy dużą ilością przypraw. Tak przygotowane plastry wkładamy co najmniej na 1 godzinę do lodówki. Im dłużej, tym intensywniejszy smak :)



Do blendera wrzucamy cebule przekrojone na połowę oraz czosnek, lekko siekamy. Dodajemy koncentrat, kostkę, śliwki i zalewamy wodą (ok. 700 g).


W tym momencie ja mam sprawę ułatwioną, bo po prostu nakładam Varomę i gotuję karkówkę przez 40-45 minut na parze. Wy możecie przełożyć wszystko do garnka, a mięso wyłożyć na cedzak. Myślę, że efekt będzie taki sam :) Po upływie ok. 15 minut do karkówki wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy dalej.


Po ugotowaniu mięsa miksujemy składniki na sos, zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. minutę. Można do sosu dodać pokrojony szczypiorek jako element dekoracyjny :)



Masło podgrzewamy na niewielkiej patelni, dodajemy bułkę tartą i smażymy, od czasu do czasu mieszając.



Mięso i kalafior wykładamy na talerz, dosalamy wg uznania. Karkówkę polewamy sosem, a kalafior bułką tartą.


Smacznego i powodzenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz