piątek, 19 lipca 2013

Using Thermomix

Pierwszy przepis na blogu :) Mam nadzieję, że się Wam spodoba, bo to moja kolejna improwizacja :D

Dzisiaj serwujemy pierś z kurczaka w sosie brzoskwiniowym w towarzystwie naturalnego ryżu. Przepis jest w miarę łatwy i szybki do przygotowania. Całą potrawę wykonałam za pomocą wielofunkcyjnego urządzenia Thermomix, które pożyczyłam na wypróbowanie od życzliwej osoby ;) Niemniej jednak można ją przyrządzić za pomocą tradycyjnych sprzętów kuchennych, które każdy w swojej kuchni posiada ;)

Dość gadania, pora wziąć się za gotowanie ;)

Do przygotowania potrawy dla dwóch osób będziecie potrzebować:

- 250 g filetów z piersi kurczaka (2 sztuki),
- oliwę z oliwek,
- przyprawy wg uznania (ja użyłam do kurczaka, do gyrosa, curry, paprykę słodką i ostrą, tymianek, ząbek czosnku oraz kilka kropel sosu sojowego ciemnego),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 200 g ryżu naturalnego,
- 3 połówki brzoskwiń z puszki,
- 2 plasterki ananasa z puszki,
- ok. 60 g słodkiej kukurydzy z puszki,
- ok. 70 g masła,
- 2-3 łyżki ketchupu,
- parę kropel tabasco.

A teraz przejdźmy do przygotowania:

Pierś kroimy w niewielkie kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy oliwę i przyprawy, a następnie odstawiamy na 15 minut do lodówki. 


Ryż wsypujemy do garnka z osoloną wodą, gotujemy przez 30 minut.


Pierś gotujemy przez 20 minut na parze. Jeżeli nie macie urządzenia do gotowania na parze, możecie użyć zwykłego garnka i cedzaka. W zależności od tego, jak grube są kawałki piersi, trzeba wydłużyć czas gotowania.


Składniki do sosu (brzoskwinie, ananas, kukurydza, masło, ketchup i tabasco) wrzucamy do blendera i miksujemy aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Gotujemy przez ok. minutę.


Ryż odsączamy, wykładamy na talerz razem z kurczakiem i polewamy sosem. Całość można udekorować jakimkolwiek tartym serem (np. Gouda) i kilkoma listkami pietruszki.



I voila :) Smacznego i powodzenia :)

4 komentarze: