Kolejny "Kulinarny Czwartek" i kolejny odkopany przepis, o którym już zdążyłam zapomnieć :) Dzisiaj w roli głównej - roladki z piersi kurczaka z nadzieniem szpinakowym w sosie serowym, jedno z moich popisowych, które zaliczyło świąteczny obiad z rodzicami ;)
Składniki (dla 2-3 osób, w zależności od wielkości piersi, mnie trafiła się duża):
- pół piersi z kurczaka,
- przyprawa do kurczaka,
- 1/3 opakowania mrożonego szpinaku,
- pół kostki masła,
- sól i pieprz,
- ząbek czosnku lub przyprawa z czosnkiem,
- 1 śmietana (u mnie 18%),
- 3 trójkąty śmietankowego serka topionego,
- 2 plasterki śmietankowego serka z ziołami (u mnie Fromaggio).
Przygotowanie:
1. Mięso płuczemy i kroimy w dość cienkie plastry (jeżeli wyjdą za grube, można je nieco rozbić). Opruszamy z dwóch stron przyprawą do kurczaka i rozkładamy na talerzu.
2. Na patelni rozpuszczamy ok. 2 łyżek masła. Wrzucamy szpinak i czekamy aż się rozmrozi. Następnie dodajemy sól, pieprz i czosnek. Na koniec wszystko mieszamy z 2-3 łyżkami śmietany.
3. W niewielkim garnku rozpuszczamy resztę masła (na niewielkim ogniu), dodajemy serki topione i serek z ziołami, a następnie resztę śmietany. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. minutę.
4. Na rozłożone plastry kurczaka wykładamy nadzienie szpinakowe i zawijamy roladki. Następnie wykładamy je do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem serowym. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Tak przygotowane roladki możecie podawać z ziemniaczkami lub frytkami :)
Smacznego ;)
XOXO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz