niedziela, 27 października 2013

Hot chic ;)

Nie wiem, jak wy, ale ja uwielbiam ostre jedzenie. I to takie NAPRAWDĘ ostre :) Oto moja propozycja chińszczyzny z kurczakiem na barrrdzo ostro :)

Składniki (dla dwóch osób):

- 1 woreczek ryżu (polecam ten brązowy, bo jest o wiele zdrowszy, ja jednak miałam pod ręką tylko biały),
- pół piersi z kurczaka,
- 1/3 opakowania chińskiej mrożonki,
- 3 kawałeczki papryki konserwowej (opcjonalnie),
- oliwa z oliwek (ok. 2-3 łyżek),
- sos sojowy ciemny (parę kropel),
- tabasco (parę kropel),
- 2-3 ząbki czosnku,
- ketchup (ok. 2-3 łyżek),
- 1 żółta ostra papryczka,
- przyprawy (przyprawa do kurczaka, do gyrosa, curry, tymianek, przyprawa do potraw chińskich, pieprz czarny).



Przygotowanie:

1. Na początek możecie wstawić ryż, ponieważ w ciągu tych 20 minut, gdy będzie się gotował, zdążycie przygotować całą resztę.


2. Pierś należy umyć, pokroić w większą kostkę, przełożyć do niewielkiej miski. Następnie wsypać przyprawy, dodać sos sojowy, tabasco, czosnek i pokrojoną papryczkę. Całość zalać dwiema, trzema łyżkami oliwy i dokładnie zamieszać. Aby uzyskać intensywniejszy smak, można tak przygotowanego kurczaka wstawić na godzinę do lodówki. Jeżeli nie macie na to czasu, po prostu dodajcie więcej przypraw.


3. Pierś należy smażyć na patelni pod przykryciem, żeby była soczysta.



4. Potem wystarczy dodać mrożonkę, pokrojoną paprykę konserwową oraz 2-3 łyżki ketchupu. Mój sekret to ketchup z KFC, ale ćśśś ;) Zawsze jakiś mam w lodówce :D



5. Ryż wykładamy na miseczkę, polewamy sosem... I voila :)



A oto dowód, że było przepyszne ;)



Smacznego i powodzenia ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz