Orecchiette z włoskiego oznacza małe uszka. Ostatnio wyczytałam, że wklęsły środek tego makaronu doskonale zatrzymuje sos, a zewnętrzna krawędź pozawala zachować dobrą konsystencję dania. Postanowiłam go połączyć z sosem serowym, szpinakiem i fetą. Oto, co uzyskałam :)
Składniki do przygotowania potrawy dla dwóch osób:
- pół opakowania makaronu Orecchiette (dostępny w TESCO),
- 1/3 opakowania mrożonego szpinaku,
- 1/3 opakowania sera feta,
- 4 trójkąciki serka topionego,
- 1 mały kubek śmietany do sosów,
- 1/4 kostki masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepsza jest extra virgin),
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy (sól, pieprz czarny, oregano, bazylia, suszony koper).
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj makaron al dente z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki oliwy z oliwek. Producent proponuje dwanaście minut i to w zupełności wystarcza.
2. W trakcie gotowania makaronu możesz już przyrządzić szpinak i sos serowy.
Na małej patelni rozgrzej łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek. Następnie wrzuć mrożony szpinak i przykryj pokrywką. Poczekaj aż szpinak całkowicie się rozmrozi i odstaw go. Dodaj parę łyżek śmietany, dwa ząbki czosnku i dopraw solą oraz pieprzem czarnym. Pamiętaj, że szpinak ma dość mdły smak, więc trzeba go dość solidnie posolić, żeby wydobyć z niego pożądany smak i aromat.
3. W małym rondelku rozpuść ponownie łyżkę masła z łyżką oliwy z oliwek. Dodaj serki topione i przykryj pokrywką. Gdy serki całkowicie się rozpuszczą, odstaw je i dodaj parę łyżek śmietany. Sos powinien mieć gęstą i aksamitną konsystencję. Uważaj, żeby go nie przypalić :)
4. Na koniec wszystko przekładamy do dużej miski, poczynając od makaronu, kolejno szpinak, sos serowy i ser feta. Doprawiamy oregano, bazylią i koprem suszonym. Wszystko mieszamy za pomocą dwóch łyżek, żeby nie rozbić konsystencji dania.
I voila :)
Powodzenia i smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz