poniedziałek, 28 października 2013

One, two, three, four, five, once I caught a fish alive!!

Ciągle szłyszymy, że ryby są zdrowe i powinniśmy je jeść przynajmniej trzy razy w tygodniu. Dla mnie trzy razy w tygodniu to trochę dużo, ale staram się je jeść przynajmniej raz w tygodniu. Oto moja propozycja grillowanego łososia.

Składniki (tym razem dla jednej osoby):

- 1 filet z łososia średniej wielkości (może być mrożony),
- oliwa z oliwek,
- przyprawy (sól ziołowa, pieprz cytrynowy, estragon),
- 2-3 kremowe ziemniaczki średniej wielkości,
-sól,
- papryka konserwowa (opcjonalnie, można zastąpić jakąś surówką).



Przygotowanie:

1. Ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 25-30 min. Oczywiście w mundurkach. Dzięki temu będą smakowały jak pieczone i nie stracą swoich cennych składników odżywczych.

2. Filet z łososia rozmrażamy, płuczemy, obsypujemy z dwóch stron przyprawami.



3. Na patelni grillowanej delikatnie rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wykładamy łososia i smażymy z dwóch stron. Jeżeli patelnia będzie zbyt nagrzana, to filet będzie się przypalał.



4. Ziemniaczki zlewamy, wykładamy na płaski talerz. Obsypujemy solą i pietruszką. Można też dodać przyprawę do ziemniaków. Obok kładziemy filet z łososia i dowolną sałatkę.



I viola :)

Smacznego i powodzenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz