Ciągle szłyszymy, że ryby są zdrowe i powinniśmy je jeść przynajmniej trzy razy w tygodniu. Dla mnie trzy razy w tygodniu to trochę dużo, ale staram się je jeść przynajmniej raz w tygodniu. Oto moja propozycja grillowanego łososia.
Składniki (tym razem dla jednej osoby):
- 1 filet z łososia średniej wielkości (może być mrożony),
- oliwa z oliwek,
- przyprawy (sól ziołowa, pieprz cytrynowy, estragon),
- 2-3 kremowe ziemniaczki średniej wielkości,
-sól,
- papryka konserwowa (opcjonalnie, można zastąpić jakąś surówką).
Przygotowanie:
1. Ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 25-30 min. Oczywiście w mundurkach. Dzięki temu będą smakowały jak pieczone i nie stracą swoich cennych składników odżywczych.
2. Filet z łososia rozmrażamy, płuczemy, obsypujemy z dwóch stron przyprawami.
3. Na patelni grillowanej delikatnie rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wykładamy łososia i smażymy z dwóch stron. Jeżeli patelnia będzie zbyt nagrzana, to filet będzie się przypalał.
4. Ziemniaczki zlewamy, wykładamy na płaski talerz. Obsypujemy solą i pietruszką. Można też dodać przyprawę do ziemniaków. Obok kładziemy filet z łososia i dowolną sałatkę.
I viola :)
Smacznego i powodzenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz