wtorek, 28 stycznia 2014

Baked Salmon /w Dill Sauce & Vegetables

Mówiłam, że się poprawię ;) Kolejny zdrowy i lekki przepis, tym razem w wersji z rybką ;)

Składniki (dla dwóch osób):

- 3-4 kawałki mrożonego lub świeżego łososia,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- koperek świeży lub suszony,
- pół opakowania warzyw na patelnię,
- tarty ser mozzarella (opcjonalnie),
- przyprawy (sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, czosnek granulowany).

Przygotowanie:

1. Jeżeli używasz świeżego łososia, możesz od razu przystąpić do rzeczy, natomiast jeśli wykorzystujesz łososia mrożonego, musisz go najpierw rozmrozić :)

2. Kawałki łososia oprósz przyprawami i wyłóż do naczynia żaroodpornego.

3. W niewielkiej misce lub kubku zmieszaj składniki na sos, tzn. jogurt naturalny, majonez, koperek, sól, pieprz. Tak przygotowanym sosem polej rybę. Możesz też posypać trochę sera mozzarella.

4. Warzywa wrzuć na patelnię grillowaną bez dodatku tłuszczu. Poczekaj aż trochę się rozmrożą i dodaj sól, pieprz cytrynowy i słodką paprykę. Chwilę podsmażaj i wyłóż do naczynia razem z rybą.



5. Całość zapiekaj w 200 stopniach przez ok. 15 minut.



I voila - pamiętajcie, że ryby powinniśmy spożywać trzy razy w tygodniu ;)

Smacznego i powodzenia :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz