piątek, 22 listopada 2013

Hurry, hurry up, quick, quick, quick!!

W dzisiejszych czasach liczy się każda minuta. Właśnie dlatego zazwyczaj wybieram proste, szybkie przepisy, które nie wymagają dużego nakładu pracy, a są przy tym niesamowicie pyszne. Dzisiaj pokażę Wam, jak przyrządzić tortillę na bardzo, bardzo szybko :)


Składniki (dla dwóch osób):

- 2 krążki tortilli,
- ok. pół opakowania świeżego szpinaku,
- 10 plasterków szynki lub polędwicy,
- 10 pomidorków cherry,
- ok. 3-4 plasterków wędzonego łososia,
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki,
- 2 łyżki majonezu,
- opcjonalnie ok. 1/3 opakowania tartego sera (jeżeli chcesz podać tortillę na ciepło),
- jeden głupi chłopak Dawid :P

Przygotowanie:

1. Tortillę wyłóż na talerz. Posmaruj z jednej strony cienką warstwą majonezu.





2. Szpinak umyj, odcedź i wyłóż na całą powierzchnię krążka.



3. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Wyłóż na szpinak.



4. Łososia porwij na paski średniej wielkości i połóż jako kolejną warstwę.



5. Pomidorki umyj, odcedź i pokrój w ćwiartki. Również wyłóż na tortillę.



6. Kiełkami posyp ostatnią warstwę.



7. Jeżeli lubisz danie na zimno, wystarczy tylko, że wszystko zwiniesz w rulon i gotowe. Jednak jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące jako obiad, wystarczy, że posypiesz na górę jeszcze trochę sera tartego, zwiniesz wszystko ciasno i włożysz na 5 minut do piekarnika. Najlepiej zabezpiecz rulon wykałaczką, żeby nie otwierał się w trakcie pieczenia.

I voila :) Na przygotowanie tego dania potrzebujecie dosłownie 5-10 minut :) A jest prze-py-szne!!

Przy okazji, w piątek zawsze robię sobie tzw. dzień Fast Food'a, tzn. że najzwyczajniej w świecie na obiad zamawiam pizzę ;) Jednak ze względu na moje wyzwanie, postanowiłam w tym tygodniu i z tego zrezygnować :) Ciężko jednak będzie jutro, bo organizuję domówkę i koleżanka obiecała, że przyniesie muffinki!! Ale damy radę ;)

Smacznego i powodzenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz