poniedziałek, 18 listopada 2013

I just looooove pasta!!

Ostatnio coś dużo tych przepisów, ale o to też w tym blogu chodzi :) Dzisiejszy obiad - zapiekanka makaronowa z warzywami, szynką i sosem beszamelowym.

Składniki (dla 3-4 osób):

- 2/3 opakowania pełnoziarnistego makaronu penne (lub zwykłego, jak wolicie),
- sos beszamelowy (przepis znajdziecie tutaj, mi został jeszcze z wczoraj),
- opakowanie mrożonych, włoskich warzyw na patelnię,
- 5 plasterków szynki (albo polędwicy drobiowej, ja użyłam sopockiej),
- ok. 1-2 łyżki zielonego groszku z puszki,
- ok. 1-2 łyżek słodkiej kukurydzy,
- 1 opakowanie tartego sera (np. typu gouda),
- 1 łyżka masła i oliwy z oliwek do smażenia,
- przyprawy (sól ziołowa, pieprz biały, gałka muszkatołowa, słodka papryka, oregano, bazylia, koper tarty).



Przygotowanie (bardzo szybkie):

1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odstaw do odcedzenia.



2. Na lekko rozgrzanej patelni roztop masło z dodatkiem oliwy. Wrzuć mieszankę warzywną i podsmażaj do miękkości. Dodaj przyprawy. Dość sporą ilość.



3. Przygotuj sos beszamelowy (przepis tutaj).

4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na naczynie żaroodporne wyłóż kolejno: makaron, sos beszamelowy, warzywa, ser i z wierzchu posyp jeszcze trochę przypraw.








5. Całość zapiekaj przez ok. 10 minut pod przykryciem i kolejne 2 minuty bez, aby ser się rozpuścił i lekko przyrumienił.



I voila :) Szybko, tanio, łatwo, mi zostało jeszcze na jeden obiad :)

Przy okazji, jak Wasz dzień bez słodyczy?? Ja dałam radę, ale stoczyłam wewnętrzną walkę. szczególnie w porze podwieczorku, kiedy zjadam chociaż batonika muesli do kawy, a dzisiaj nic z tego :P

Trzymajcie się i powodzenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz