niedziela, 17 listopada 2013

What to do with the leftovers

Tak jak obiecałam, wykorzystuję farsz z poprzedniego obiadu, do zrobienia czegoś równie smacznego, bo jak to mówią: "szkoda wyrzucić" :)

W ten sposób powsta ła tortilla z sosem beszamelowym i nadzieniem z mięsa mielonego. A oto sposób na jej przyrządzenie :)

Składniki (dla 2 osób):
- farsz z mięsa mielonego, kaszy gryczanej i warzyw (przepis znajdziecie tutaj: http://everytimeisagoodtimeforapie.blogspot.com/2013/11/staffed-zucchini.html),
- miąższ z cukinii (też pozostałość z poprzedniego dania),
- 2 tortille,
- jeden głupi chłopak imieniem Dawid :P
- 1/4 kostki masła,
- ok. 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki mąki,
- 1 niepełna szklanka mąki,
- pół cytryny,
- pół opakowania sera tartego,
- przyprawy (sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa).



Przygotowanie:

1. Miąższ cukinii pokrój bardzo drobno. Podsmaż na lekko rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki masła i oliwy z oliwek. Do czasu aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.



2. Przygotowaną cukinię dodaj do farszu i dokładnie wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę.



3. W niewielkim rondelku roztop całkowicie masło. Następnie dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej zasmażki. Wlej mleko, ciągle mieszając, a następnie wyciśnij sok z cytryny. Ciągle mieszaj, aby sos się nie zważył. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2 minuty aż do uzyskania w miarę gęstej konsystencji.




4. Tortillę wyłóż na duży talerz, posmaruj z jednej strony sosem, a następnie wyłóż farsz i posyp serem. Zawiń tak, aby farsz nie wysypywał się z jednej strony.







5. Tak przygotowane danie zapiekaj pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 8 min. Na kolejne 2 minuty odkryj tortille, aby się lekko przyrumieniły i były chrupiące.



I voila :) Gwarantuje, że będzie Wam smakowało ;)

Powodzenia i smacznego :)

1 komentarz:

  1. I właśnie zauważyłam, że jest jeden dodatkowy składniki, którego na pewno nie macie :D

    OdpowiedzUsuń