Dzisiaj w Stanach obchodzi się Święto Dziękczynienia. Jako że uważam, że jest to bardzo fajne święto, postanowiłam dzisiaj przygotować na obiad mięso z indyka.
W planach miałam pieczonego indyka, ale niestety, wczoraj zapomniałam zrobić zakupy, a wiadomo, że takiego indyka, to się piecze i piecze. Nie miałam zamiaru po powrocie z pracy czekać co najmniej 2 godziny na obiad. Wybrałam więc wersję o wiele szybszą, a mianowicie pierś indyczą :D Oto moja propozycja grillowanej piersi z indyka w towarzystwie cukinii i młodych ziemniaczków.
Składniki (dla dwóch osób):
- 2-3 sznycle z piersi indyczej,
- 0,5-1 cukinia,
- 2-4 ziemniaczki,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy (do drobiu, curry, słodka papryka, czarny pieprz, sól ziołowa do cukinii i ziemniaczków).
Przygotowanie:
1. Sznycle opłucz, lekko rozbij i oprósz przyprawami. Wyłóż na rozgrzaną patelnię grillowana posmarowaną oliwą z oliwek.
2. Cukinię opłucz, pokrój w plasterki średniej grubości i dodaj do mięsa.
3. Ziemniaczki dokładnie umyj. Pokrój w plasterki, nie zdejmując uprzednio skórki. Dodaj do reszty dania.
4. Do ziemniaczków i cukinii dodaj sól ziołową. Całość podsmażaj do uzyskania miękkości. Wyłóż na talerz i voila - gotowe :)
Indycze mięso jest naprawdę dobre i jest świetną alternatywą dla tradycyjnego kurczaka :)
Smacznego i powodzenia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz